sayyidul istighfarWednesday, February 23, 2011

Kembali!

Salam penuh kegembiraan, ukhuwah mahabbah wanie hulurkan melalui bintang hati yang sudah sekian lama tidak dijenguk, disapa dan dicoret. Bukan kemalasan yang mencuri peluang, tetapi kesibukan yang menghalang..Tambahan pula dengan kemudahan internet yang selalu 'buat perangai'...adeh.

Sudah 3 bulan di sini. Sebagai guru dan juga warden.

Hati kadang-kadang terguris dan terharu bila ramai yang sudi meluah rasa..

Syukur pada Allah kerana di zaman persekolahan wanie dulu, diberi peluang dapat belajar di sekolah dalam keadaan yang sungguh baik, sokongan padu dari keluarga dan semangat dalam diri. Alhamdulillah..
Tetapi, ada pelajar yang datangnya dari keluarga yang kacau bilau, hidup susah, masih lagi ingin mencari ilmu...sungguh bangga wanie bila berjumpa dengan pelajar sebegini..bersemangat untuk membantu keluarga di kemudian hari..

"kenapa markah awak paling rendah ni...?" wanie cuba mendapatkan jawapan dari seorang pelajar kelas yang wanie ajar. Sains. Sedih juga bila melihat markah pelajar sebegitu teruk.

" saya sakit cikgu waktu exam."
Patutlah mukanya pucat..
Bukan itu sahaja, masalah keluarga juga turut menyumbang.

Ya Allah, tabahkanlah hati pelajar yang baru memasuki tingkatan 1 ini.

wanie cuba memberi sokongan,orang cakap,  kata-kata seorang guru boleh menyuntik semagat. Barangkali.

Itulah guru dan pelajar..tapi tak semua yang dapat dicerita, hanya sekadar coretan meletuskan semangat buat sesiapa sahaja yang sedang dilanda derita, kepayahan, dan kebimbangan. Ingatlah, walauapapun, rezeki Allah yang tentukan..dan bersyukurlah kerana masih mendapat nikmat dari Allah untuk hari ini...
Alhamdulillah..

Ok lah, 11.50 nanti waktu Sains pula..jumpa lagi!

2 comments:

Jessieca Junas said...

semoga berjaya cikgu! ;))

Badio Sulaiman said...

Kerja rajin2 ya cikgu :)

Post a Comment

Doa buat ibu bapa yang dikasihi

Doa buat ibu bapa yang dikasihi